Începe recrutarea masivă în România, anunțul oficial din partea Ministerului Apărării: cum devii soldat profesionist

de: Alexandru Puiu
03 05. 2023

Din 23 octombrie 2006, serviciul militar obligatoriu a fost desființat în România. Asta nu înseamnă însă că, de la acea dată, țara noastră a încetat să mai aibă forțe armate. În schimb, soldații au fost și vor fi în continuare angajați în cadrul MApN.

Conform datelor dintr-un comunicat MApN, în cadrul structurilor Armatei Române se organizează o campanie masivă de recrutare și selecție pentru poziții de soldați și gradați profesioniști. Este vorba de 4159 de posturi disponibile care ar trebui ocupate în următoarea perioadă. Procedura de concurs este una cât se poate de simplă, iar doritorii se pot înscrie la centrele militare zonale, județene sau de sector, pe a căror rază de responsabilitate își au domiciliul.

Armata Română caută peste 4000 de soldați

Procesul de recrutare anunțat de MApN se desfășoară între 2 mai și 16 iunie, cu următoarele etape:

* evaluarea psihologică, evaluarea capacității motrice, interviul: 22 mai – 23 iunie; * examinarea medicală: 6 – 30 iunie;

* termenul final de întocmire a dosarelor: 21 iulie. Adresele centrelor militare pot fi găsite accesând link-urile: www.defense.ro/cariera-recrutare-mapn-ro și pe www.recrutaremapn.ro/contactbir.php, informează ministerul.

Conform Agerpres, citat de profit.ro, soldații (și gradații) profesioniști (SGP) constituie cel mai numeros corp de personal militar și îndeplinesc funcții de execuție specifice luptătorilor și specialiștilor militari, în cadrul unor microstructuri de tip echipă, echipaj, post de luptă sau grupă/similare. SGP pot îndeplini și funcții de comandă la nivelul acestor microstructuri, spune MApN, care adaugă că SGP participă nemijlocit la procesul de instrucție individuală și colectivă, asigură exploatarea și întreținerea tehnicii și armamentului din dotare și a infrastructurii de instruire și pot executa misiuni de pază a obiectivelor militare.

„Alături de ceilalți militari, SGP au misiunea nobilă de păstrare a integrității și suveranității statului, a apărării cetățenilor țării. De asemenea, sunt chemați în orice situație care afectează desfășurarea normală a vieții (calamități, dezastre naturale sau tehnologice etc.)”, se precizează în comunicat.

Pentru context, SGP constituie principala sursă de formare a subofițerilor în activitate și pot fi selecționați la programele de formare a maiștrilor militari în activitate, dar și în vederea participării la cursurile organizate pentru admiterea în învățământul superior sau la cursul de formare a ofițerilor în activitate, mai arată Ministerul Apărării.